Vandaag laat ik eventjes mijn man aan het woord. Linny is vrijwillige brandweerman in Niel en bedrijfs brandweerman op Umicore (Hoboken).

Door de vele vragen in onze omgeving ivm rookmelders liet ik Linny een blogpost schrijven hierover. Hopelijk kunnen we zo toch een aantal mensen hiermee helpen.

 

Rookmelders redden levens

Het is al zo vaak in de pers geweest, België scoort zeer slecht op het gebied van dodelijke slachtoffers bij branden. Als brandweerman kan ik dit enkel maar betreuren.

Wat kunnen we hier er aandoen denken veel mensen, ‘niks’. Totaal fout, iedereen kan er wat aan doen. Het is eigenlijk heel simpel. Het begint met het plaatsen van rookmelders.

Een rookmelder verwittigt u al bij een beginnende brand, vooral ’s nachts wanneer de mensen liggen te slapen is dit van levensbelang. Velen denken dat ze wel wakker zullen worden van de rook maar, daar zit net het probleem. Ons reukorgaan werkt namelijk niet als we slapen. Met als gevolg dat je niet wakker wordt bij een rook/brand. Nochtans is de oplossing héél simpel.  -> Plaats rookmelders 😉

Dat zal ons nooit overkomen

Nu hoor ik velen al zeggen: “Dat zal ons nooit overkomen….. “ Ik denk dat veel mensen waar het ooit gebrand heeft dit ook dachten. We kunnen nu eenmaal niet voorspellen waar het gaat branden, anders konden we alle branden voorkomen. Wat de job van de brandweer wel veel makkelijker zou maken.

Te duur

Volgend argument hoor ik ook al afkomen: “Deze zijn te duur…..”. Tegenwoordig heb je al relatief goedkopere modellen die zeker goed werk leveren. En is een mensenleven niet meer waard dan de kostprijs van een rookmelder? Het zal maar één van je dierbaren  zijn dat omkomt in een brand of gewond buiten gebracht wordt. Niemand wil het meemaken.

Het is simpel: Een argument om geen rookmelder te hebben bestaat niet.

Waar en hoeveel?

Waar en hoeveel rookmelders je dient te plaatsen ga ik eens kort proberen uit te leggen. Om te starten hang je er in de traphal op elk verdiep. De reden is simpel: dit is je vluchtroute in geval van brand. Het is eigenlijk best ook om in elke slaapkamer één te hangen, in de woonkamer, in de technische ruimte en zeker ook de wasruimte niet vergeten. Want de droogkast is nu éénmaal een toestel dat nog geregeld brand veroorzaakt. Wat met de keuken, badkamer en garage denken sommige nu. Hier kan je de gewone rookmelders niet hangen omdat deze zouden reageren op damp of stoom. Maar niet getreurd hier heb je ook een oplossing voor. Namelijk: hittemelders deze reageren op warmte en waarschuwen je eveneens in geval van brand.

Rookmelder-waar

 

Plaatsing en onderhoud

Het plaatsen is ook simpel, je hoeft er zelf niet voor te boren. En naar onderhoud toe zijn rook/hittemelders ook heel makkelijk. Test ze minstens 1 maal per maand. Stof ze op regelmatige basis af en vervang de batterijen wanneer de rookmelders aangeven dat dit nodig is.

 

Twijfel je nog altijd of je alles correct doet of wat je nog meer kan doen? Dan kan je bij je lokale brandweerkorps gerust meer info vragen. Hier is nog een interessante link waar je meer info kan vinden: http://www.speelnietmetvuur.be

Hierbij hoop ik echt dat ik jullie heb kunnen overtuigen ivm het belang van rookmelders.

 

Ook nog een vermelding naar de “VZW Fire for life” die oa rookmelders verkopen ten voordele van VZW Pinocchio. Deze zetten zich in voor kinderen met brandwonden. (Vandaag vind je de rookmelders oa ook op de opendeurdag van brandweer Boom)

VZW Pinocchio: http://www.vzw-pinocchio-asbl.be

Fire for Life: http://www.fireforlife.be

Gepost door:mamaschrijffout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s